Як вибирати електротранспорт на акумуляторах для особистого користування

16 октября 2020

Інноваційний електротранспорт дедалі більше входить в повсякденне життя нашої країни. Асортимент торгових точок, що продають інноваційні транспортні засоби також розширюється день від дня. У зв'язку з чим з'являється питання, а як покупцеві розібратися в усьому цьому різноманітті і зрозуміти, що ж реально можна чекати від усієї цієї техніки. Про це і піде мова трохи нижче.


Основні характеристики електротранспорту

Взагалі, у цієї техніки багато характеристик, але ми розглянемо тільки найосновніші, без розуміння яких зробити адекватний вибір не вийде в принципі. Таких характеристик тільки три:
- потужність двигуна;
- місткість акумулятора;
- маса транспортного засобу.

Потужність двигуна



Потужність двигуна

Тут потрібно відмітити в найпершу чергу, що мінімум потужності для електротранспорту, розрахованого на дорослих користувачів починається від 250 Вт. Все, що менше - це для дітей і підлітків. Крім того, слід знати, що 1 кінська сила дорівнює 750 Вт, а значить потужність навіть тих зразків електротранспорту, які вважаються дуже потужними (більше 1 кВт), сильно не дотягує до потужності переважної більшості бензинових мопедів, яка дещо перевищує 3 кінських сили.

Так скільки ж ват потрібно, щоб нормально їздити? Точної відповіді тут немає, оскільки це залежить від необхідної швидкості пересування, маси транспортного засобу і, передусім, самого водія, стан дороги і т. д. За результатами експериментів було помічено, що 250 Вт здатні якось переміщати, з пішохідною швидкістю і по рівному асфальту, вантаж масою 200. Втім, підйоми в цьому випадку перетворюються на непереборні перешкоди.

Крім того, 250 Вт - це та сама потужність, яку може розвинути середній велосипедист, не докладаючи особливих зусиль. А швидкість такого велосипедиста складе 10-15 км/год. Якщо ж зусилля прикласти, то можна їхати до 25 км/год. Можна і швидше, але це вже не кожному дано. З цього виходить, що потужність електрифікованого велосипеда, розрахованого на їзду без допомоги педалями, повинна починатися від 500 Вт.

Дійсно, при потужності, що становить 250 Вт, швидкість виходить низькою, а на підйомах і вона знижується до пішохідної. Це у тому випадку, якщо підйом не перевищує 10 градусів, як покладається на автодороги. На тротуарах і різного роду дорогах не загального користування ухили можуть бути і крутіше, тобто малопотужний велосипед без допомоги педалями може і не здолати підйому.

Оцінити збільшення навантаження при русі на підйом допоможе формула F=R/ctgA або F=R/tg (90 - A), де R - маса транспортного засобу з водієм в кілограмах, А - кут підйому в градусах, F - додаткове навантаження в кілограмах.

Місткість акумулятора

Цей параметр дозволяє визначити скільки часу пропрацює двигун, видаючи задану потужність. Місткість акумулятора вимірюється зазвичай в ампер-годинах (А*ч). Проте слід враховувати, що напруга у різних акумуляторів може бути різним, завдяки чому, для чіткішого розуміння цієї характеристики, використовується твір ампер-годин і напруги. В результаті виходять ват-години (Вт*ч). До кВт*ч тут справа доходить рідко.

Так можна визначити, що при місткості акумулятора 12 А*ч і напрузі 48 В, двигун потужністю 1000 Вт пропрацює трохи більше за півгодини, бо 12*48 = 576 Вт*ч, а 576/1000 = 0,58 ч.

Проте не потрібно думати, що це означає, ніби ваш транспорт зупиниться через 35 хвилин їзди. При зменшених швидкостях руху, двигун може споживати знижену потужність. Тобто по рівному майданчику можна їздити на 250 Вт, а на підйомах і при розгоні підключати 500 Вт. Таким чином відома приказка, про те, що тихіше їдеш - далі будеш, якнайкраще підходить до усіх електричних транспортних засобів, працюючих від акумуляторів.

Маса транспортного засобу

Хоча цей параметр грає роль в розрахунках необхідної потужності для транспортного засобу, але вирішального значення він набуває при необхідності підняти ваш транспорт в квартиру або навантажити його в тамбур електрички з низької платформи. При масі до 30 кг і те і інше більш-менш реально для будь-якої здорової людини. Якщо вона доходить до 50 кг, то це може робити не кожного і не щодня. При більшій масі транспортний засіб вже вимагає наявності гаража для зберігання.


Якими можуть бути акумулятори

В укладенні відмітимо, що варто також звертати увагу на тип акумулятора, використовуваного на транспортному засобі, оскільки від цього безпосередньо залежить пожежна безпека вашого електротранспорту, проте це тема для окремої статті, а доки ми тільки констатуємо факт того, що ідеального акумулятора не існує, що має характеристику легкий хімія Li - po і живучий, високострумовий з хімія LTO.